9.10.11

kerisis di pertengahan hidup



mumbling2..., tadi ada chat satu kawan lama ni, cingcong cingcong cingcong masuk la bab rumah tangga dia, [ di pendekan story].... dan dia dengan mudah mengatakan mo divorce... ??? sedikit terkilan, sedikit bengong :| .. . alasan mereka cerai, biar pun banyak yg dia bagi tahu dan stroy masalah rumahtangga dia, i really don’t know dan satu pun aku tidak paham...

masing-masing ada sebab... aku yg dalam keadaan benggong terfikir jua seketika, apa kah ini the marriage life? i can not give them any advice, coz my own life is hanging on a thread *damn*.

dan apa yg aku blh buat waktu2 ketikaa ini, berdoa.. semoga mereka diberikan jalan yg terbaik atas masalah mereka :( , despite of looking who did the right thing...

me* erti idup itu apa? selalu2 dan sekarang ini aku pun tidak tahu ,hidup dari hari ke hari seperti apa selalu2nya dan tidak punya keinginan untuk lebi dari itu.. hurmm??? ntaah...sebab aku pun selalu failed owHh.





20.9.11

Aku Kau & Dota [ another research part II ]

puas dengan game smlm,haha..slama hampir 10jam xD...what this aall about? i'm talking about dota...and here we goes again..! guess what it is? It's another post about relationship!

jadi berapa ramai antara kamu semua tau apa itu DOTA (Defense Of The Ancient) ?
kalau lelaki rasanya ramai yang tau dan suka main DOTA ni..dan utuk aku? YA! . Kalau perempuan plak ramai yang cukup anti ngan DOTA ni kan? dunno them... xD
jadi kalau kamu mau tau apa tu DOTA google jak la -.-"

"Defense of the Ancients (commonly known as DotA) is a custom scenario for the real-time strategy video game Warcraft III: Reign of Chaos and its expansion, Warcraft III: The Frozen Throne, based on the "Aeon of Strife" map for StarCraft. The objective of the scenario is for each team to destroy the opponents' Ancients, heavily guarded structures at opposing corners of the map. Players use powerful units known as heroes, and are assisted by allied heroes and AI-controlled fighters called "creeps". As in role-playing games, players level up their heroes and use gold to buy equipment during the mission.

The scenario was developed with the "World Editor" of Warcraft III: Reign of Chaos, and was updated upon the release of its expansion, The Frozen Throne. There have been many variations of the original concept; the most popular being DotA Allstars, which eventually was simplified to DotA with the release of version 6.68.This specific scenario has been maintained by several authors during development, with the current publicly anonymous developer known as "IceFrog" developing the game since 2005.

(Taken From Wikepedia)


dota semua bermula dari situ.. dan skrang kamu semua semuanya dah tau apa itu Dota. jadi apa sebenar yang buat DOTA sering jadi duri dalam daging dan sangat dalam relationship ni sebenarnya?
for me? entah...i oso really dunno...sbb aku pun masi blur2 lagi dgn game ni..mmg la dah main hampir 7thun lebih...tp bg aku, main utk suka2 hati jak.. it's just a freaking game liao! and you know that they will come back to you sooner or later.

last night aku ada chit chat dgn 1 budak prempuan ni...dia ni kira addcited jgk dgn dunia dota ni..

dan ....

ok dia kata kalau pilih antara DOTA ngan boyfriend dia dia pilih dota ..hehe but y? tapi reason dia ada logicnya... what she says is, both are from two different worlds, one is a fantasy an the other is a reality. ..
But if we think about this carefully DOTA is just about the same as any other hobby in this world...ndak perlu sampai kita anggap penghalang kepada relationship kita kan... i meant maybe perempuan tu ada boyfriend yang hobby dia tengok bola sampai bila keluar sekali pun setakat keluar tengok bola dekat kedai mamak kan? Tapi tiada pulak perempuan tu mau complain ini itu... siap boleh beli baju bola lagi utk team favorite boyfriend dia kan nak buat hadiah?jadik why DOTA should be any different?

tapi mungkin jgk la ada sesetengah lelaki yang memang suda addictedr dengan DOTA sampai lupa habis dengan girlfriend dia... if that is the case, kamu kamu kamu semua jangan la risau cause i got the freaking solution!

1)tryla main DOTA skali
Why not? Kalau perempuan yang ader boyfriend yang suka tengok bola boleh belajar tengok bola kenapa girlfriend player DOTA ndak boleh buat hal yang sama? DOTA ni actually mudah jak mau main. ..belajar sampai expert lepas tu lawan dengan boyfriend sendiri... bila dia kalah ckp la dengan dia "kenapa kau noob sangat main ni?? Sampai Beyond Godlike saya bunuh awak dalam game ni! sua la muka ndak hensem mana, nasib baik aku jak tergila-gila dgn kau ni, tau tidak!" Lepas tu insyaallah dia akan malu sangat-sangat sebab kalah dngan girlfriend sendiri dan stop main. Tips ini juga effective untuk boyfriend kamu yang addicted dgn game jenis lain jgk.


2)try disable function network connection laptop dia
sbb aku pernah dengar pasal orang cadangkan suruh uninstall DOTA kalau ndak mau bagi boyfriend dia addicted dgn DOTA sangat...tapi DOTA senang mau dapat copy dan paste jak dari mana2 file dota di kawasan yg berahampiran xD


3) Try to negiote peacefully with him..
yg ni, sbgaai cth jaak la..sbb kebnyaakan perempuan bila lelaki tia balas mesej skit sebab main DOTA mesti terus marah... padahal selama ni selalukan mesej antara satu sama lain. tapi kalau dia degil jugak suru jak la dia bercinta ngan DOTA tu dan cari lelaki yang lagi deserve korang -.-"


the end....

*me: main dota dengan cermat, ingat laa org tersayang.. xD

17.9.11

Go Dota Go ...



ok.. it has been a long time since my last update...maybe...tiada apa pun sebenarnya, eh, banyak sebenarnya. tapi tidak tahu dari mana mau mula..macam-macam,pu macam-macam penyakit.. tapi tu semua aku yang cari sendiri.. o.0

untuk 1 post ni aku amik 2-3, agak lama di situ ..maunya tidak lama sebab sambil tulis post ni,aku tengah berdota xD ..for sure? yaa ,last game tadi mesti menang, kalau tidak..tidur ku tidak lena.. xD and after that aku surfing2 la bab2 dota ni...and this is something I found when reading around about Dota. Not my work but definitely worth a share...and all the points thought humorous make lot of sense :P

  1. Single-hearted devotion: He is willing to invest a lot of time and effort in pursuing the hobby he loves. In the future, he will be a successful career-minded professional who puts his heart and soul into what he does. Besides, a devoted man is an attractive man. The next time he is concentrating on a DOTA game, take a good look at him, and you may find him attractive in ways you never did notice before.
  2. Indomitable spirit: Every DOTA-er starts from being a newb. Every DOTA player inevitably goes through the long and painful process of feeding and farming only a Boots of Speed and 2 Wraith Bands (not bracers coz too expensive) at 30mins. If he doesn’t have a never-say-die-attitude, he would have given up long ago. So, every DOTA player possess strong will and fighting spirit. And such a man, is of course, more reliable and can be depended upon.
  3. Gentlemanly: A DOTA player is gentlemanly. Even when he gets thrashed badly, he will still say GG (good game) to the opponent at the end of the game. At the most, just try again another day.
  4. Extraordinary patience: DOTA cultivates patience. The opponent might be owning 10 minutes into the game, but a good DOTA player will persevere on and wait patiently for a chance to turn the tables. He will hang on tightly and continue to farm, gank (and sometimes KS if given the opportunity), until he gets the chance to wipe out the opponent team and make the winning push. Similarly in life, you can be sure that he will not PP (pull plug) but will hold your hand and endure the hardships together.
  5. Extremely durable punchbag: Every DOTA-er would surely have been at the mercy of imba magic spells before, those that would make anyone pee in their pants, like Reverse Polarity+ Black hole, a Lion+Lina lane etc, or a Blink+Echo Slam when you are Broodmother pushing with a thousand spiderlings around you. So you can be sure that he makes a good punchbag when you need one, especially on those bad days.
  6. Attentive and sensitive: A good DOTA player an observant one. One of the basic skills of DOTA is to be observant of your surroundings, of every move your opponent makes or is planning to make. Therefore, when he is spending time with you, he will be very sensitive to your feelings. Every frown or smile will not pass by unnoticed. He will lend a listening ear when you are troubled, his shoulder will be there when you need to cry (or are just feeling tired). He will offer words of comfort when you are feeling down. Can you find anyone better?
  7. Lightning reflexes: Another basic requirement of DOTA is to have fast reflexes. Slowpokes are doomed to die in DOTA, because by the time you find the hotkey for Voodoo, you would have been killed by Invoker’s Tornado+Chaos Meteor, possibly followed up by Cold Snap. You don’t need to be as agile as Jet Li to get by in life, but there is no harm in having a partner who can react quickly to real-life situations.
  8. IT-savvy: A DOTA player is more knowledgeable about computers and the net than the average guy. Any DOTA player would be able to talk, at some length, about graphic cards, CPU, mice, keyboards, bandwidth speeds etc. In this day and age, it can be embarassing if your partner is computer-illiterate. With a DOTA player as a spouse, you can be sure that all your kids will grow up to be tech-savvy, capable individuals.
  9. Remarkable mental strength: Constant psychological pressure during DOTA is a norm. You never know when a Nerubian Assasin will pop out from nowhere, annihilating you within seconds. You can never be sure if a Pudge+CM is lying in wait at the secret shop. Hence, you can be assured that the DOTA player will not crumble easily in the face of real-life pressures, because he is so accustomed to handling such circumstances and the hours of DOTA has increased his mental endurance.
  10. Effective planner: If you fail to plan in DOTA, you plan to fail. Rush headlong into a teamfight without planning and you will be waiting for respawn next. A good DOTA player is adept at planning, calculating risks and making judgements. To initiate a gank or not, how to position your character is but some of the many decisions you have to make throughout the game. Thus, the pro DOTA player is a careful and meticulous one. He will plan a party on your birthday, and plan a surprise for your anniversary.
  11. Reliable breadwinner: Money makes the world go round. Farming for gold is of utmost importance in DOTA. Without items, your imba skills at micro/macro management cannot guarantee victory. The long and arduous process of farming for gold (especially reaching that elusive 3800 for a Relic) requires a lot of skill and technique. Hence, rest assured that a pro DOTA-er will always bring home the bacon, and lots of it. The husband earns for you to spend. What more can you ask for?
  12. Faithful partner: DOTA players are loyal lovers. They are able to resist the flaming hot Lina or that sexy Rylai, and mercilessly send them back to where they came from (fountain), despite their charming looks. DOTA players will not be tempted so easily.
  13. Team and community spirit: -Good- DOTA players are self-sacrificing. They always put themselves before others. They have good teamwork, and are willing to sacrifice themselves for the greater good. They don’t mind letting the team’s main DPS hero get the kill. This kind of person is not self-centred, and will place the family or society above self..
and for me....?semua ciri2 tu tidak semestinya ada, pun jua untuk aku sendiri, sebab ...ntah la...aku main untuk suka2 jak :P apa yang penting..pandai-pandai sitting la, jangan lalai dengan tanggungjawab sudah..the end.

me: im ready for dota again.


18.8.11

Smashed




Broken, wrecked but not yet buried..






19.7.11

Mood Aku Down [ susah ]

how hard ??
so hard ....

10.7.11

Recharge ..









sebab ntahla apa2 ntahla..haiz ?? it's not to long bah since my last post to this blog one, busy gali lubang dan pnjat tiang hidrolik, 34-40 kaki..bahaya kerja ni tapi mau buat macam mana ..sudah kerja aku sekarang ni ..chill, but still at the beginning level right now, still i have no target for this 6months, But...InsyaAllah, the result if everything is working as planned..hehe, bunyi macam rahsia kerajaan :D

banyak perkara berlaku sekarang manarik atau tidak, telan jua.. ada sampai aku rasa dalam 24jam sehari ni, macam tidak cukup mudah untuk aku habiskan..cuma laptop aku ni ak yang...err.e.r..ya...always giving me a headache...kejap2 problem, bah that all for today..sok kerja kena lapor diri awal dengan SESB ..






Mood aku down [ dunno ]

Live right
Right the way
You want it.
Even if that means
Going left into dunno...

26.6.11

Lemah ...



pening, aku tidak mau jadikapa dengan aku sekrang ni.. rasa mcm hanyut dalam air yg tenang, ibarat buah kelapa yg gugur ke laut, mcm kapal yang tiada kemudi, macam kereta remote kontrol yang abis bateri, seumpama manusia yg tidak mengambil sebarang makanan kesihatan daripada mana-mana produk MLM….aku begitu lemah….aku malu! dan waktu2 sekarang ni,aku akui…masa aku memang-memang-memang sangat terhad...tiap hari aku penat degan kerja aku sekarang ni, dan aku akui tiada kerja yang senang dalam dunia ni...lebih2 lagi dengan kerja aku yg tiap hari bergelumang degan voltan tinggi, sedikit kesilapan boleh membawah padah...kalau dulu masa aku ibarat kek yg dipotong 2-3…sekarang pulak aku rasakan umpama dipotong 15. aku redha dan berdoa supaya tuhan permudahkan segala urusanku dan memberi aku ilham untuk mengendalikan masa aku ni dengan bijak.amin.


24.6.11

mood aku down [ again ]

bukan satu minggu yang biasa bagi aku.. aku berjaya manage beberapa kerja dengan baik, tapi tanpa aku sedari…ada hati yang terluka.


*sorry

mood aku down [again]

pada jam 0800 semalam. aku termimpikan seseorang. mimpi apa? cuba pejam mata dan hayati situasi dibawah.. seorang kekasih yang amat menyintai kekasihnya hadir ke majlis perkahwinan kekasihnya... dalam duka digagahkan diri untuk kesana, namun seribu memori kembali satu demi satu bagaikan ceritera layar perak... hingga gelap gelita pandangan, pitam, rebah, pengsan bila dibuka mata yang masih kelabu.. kelihatan muka sha dan suaranya memanggil. namun terus tesadar dari mimpi dengan air mata berlinang dan serangan asma yang teruk. setelah hampir 2-3 tahun tidak diserang asma. ianya kembali semula. ..

pada jam 2300 semalam. aku ke tempat dimana aku pernah membuat keputusan getir dalam hidup. dibawah jambatan ditengah highway dimana tiada insan yang menggangu. disinilah aku diyakinkan akan teguh cinta sha oleh sha sendiri. dan disini aku mengambil keputusan melepaskan adii untuk bersama sha. malam kian pekat. hujan semakin lebat. tapi aku masih disini. menghayati. betapa pedih hati. bila mengetahui sha sudah berteman. sekali lagi bederai air mata disini. sendiri. namun terasa agak manis. bila aku kembali semula disini. aku dapat rasa cebis manis cinta lama....

13.6.11

under construction



aku mendefinisikan diri aku sekarang berstatus under construction. byk maintenance yg aku terpaksa buat…tukar profesion, tukar direction..arr?? tukar imej, tukar hangout place, tukar minyak hitam, tukar oil filter, balacing, alignment….byk lagi la sampai aku pun ndak tau sampai bila mau mcm ni.*sigh*

but ..??tapi aku mesti settle maintenance dulu..tu cerita panjang buat masa sekarang, dengan keadaan aku yang sekarang yang ntah macam mana mau story pun aku tidak tau..yalah macam mana boleh berfikir kalau dekat kepala ni banyak yang difikir banyak yg mau diselesaikan...tu pasal mesti buat maintenance dulu baru blh bergerak, baru bolh pikir mau bergerk lancar…tambah turbo ka…tambah sayap ka. bukan senang aku mau berhijrah seperti apa yg aku buat sekarang. ..KENINGAU i'm here..

14.5.11

Im Ok




mana mau mula...
here this ...posting
nie menandakan aku tidak lagi dalam satu2 keadaan yang selalu dibayangangi kisah2 yang menghantui aku selama beberapa tahun terakhir.. yang buat hidup aku ada haru birunya.
i don't really know how does it happen apa yang aku ingat tahu..tapi seingat aku, beberapa hari yang lalu the last day i've been jalan2la orang pangil with my dear little sister and little kazen who named as Puspa and Lya...aku perasan, dan selalu teringat2, masa tu aku tidak sedar dan tidak tau pun kewujudannya, but... one thing serves my memory right now is them smile and mine that day.. i think i better keep it that way. .senyum..aku rasa agak ganjil, lain, err.er..tp bukan sebab mereka, not because of them,you or anybody.. but because of me. there's something inside that keep me smiling. and i can't stop. all in all. ..and now? i'm in a good mood... :)


smile while you can smile,
coz life ain't sunny all day!

Im Ok



mana mau mula...
here this ...posting
nie menandakan aku tidak lagi dalam satu2 keadaan yang selalu dibayangangi kisah2 yang menghantui aku selama beberapa tahun terakhir.. yang buat hidup aku ada haru birunya.
i don't really know how does it happen apa yang aku ingat tahu..tapi seingat aku, beberapa hari yang lalu the last day i've been jalan2la orang pangil with my dear little sister and little kazen who named as Puspa and Lya...aku perasan, dan selalu teringat2, masa tu aku tidak sedar dan tidak tau pun kewujudannya, but... one thing serves my memory right now is them smile and mine that day.. i think i better keep it that way. .senyum..aku rasa agak ganjil, lain, err.er..tp bukan sebab mereka, not because of them,you or anybody.. but because of me. there's something inside that keep me smiling. and i can't stop. all in all. ..and now? i'm in a good mood... :)


smile while you can smile,
coz life ain't sunny all day!


16.4.11

LoOony



you know bah when the ppl in your dept are starting to lose their marbles and when you begin hearing ppl whistling "If you're happy and you know it clap your hands" randomly…diuu...

Untuk aku, Kau jadi aku

it feels as if all the

important words

have been drained out

and I’m left with nothing

but dry heaves and

deep coughs.

it feels as if all the

meaning

has run away

and I’m left with nothing

but sore feet

and shoes filled with

holes and blood.

it feels as if all the

bullshit

floats on top of my mind

and that’s all I’m left with...


*pain is ass


5.4.11

29.3.11

my life in ruins i tot

protected by nothing now but my long shadow... sinners cast longer shadows…my life?? lay in ruins at my feet… why is that i oso wonder?

now, trying to pick up what’s left of the broken pieces and move on past this sickening hollowness...sigh

23.3.11

Mood Aku Down [ mood aku downla..zzz ]

[ pokok kelapa ]



..simple talk? bah, hear this...makin kita tua, makinla kita banyak berfikir. makin kita rasa hidup ini lebih kompleks. makinla rasa susahnya mau paham diri sendiri, orang lain atau sesuatu komuniti, makin banyak dugaan... dan makin makinla makin bagi segala bagai permasalahan yang lain...arGhh!! mood aku down lagi, umur adalah satu angka yang paling bermasalah bila bercakap mengenai soal pemikiran dan tingkah laku...?

kalau dulu masa kecik-kecik lain cerita, buat ini itu tiada masalah.. sebab masih kecik.. orang kata, budak2, biasala tu nakal2 sikit. baru mau kenal dunia kan? dan..bla bla bla..

betul kan?

[ mood down? tengok pokok kelapa ]


dan…



dalam persekitaran kita, bukan ada satu jenis manusia sahaja..termasuk aku? berjuta!..ada kadang2 yang biasa2 jak, kompleks? mudah bergaul? unik? suka hasad dengki, suka berfikiran negatif, suka menyindir, suka menasihati, suka menyendiri, suka buat hal, suka ambil mudah, suka ambil berat, suka menolong dan banyak2 lagilah.. kita yang mana satu? dan aku yang mana satu? fine! aku mengaku aku jenis yang banyak negatif. sy susah nk bergaul (inferioriti kompleks kot) dan kompleks. sy rasa aku suka mengkomplekskan pemikiran ku sendiri.. itu masalah dalaman.. kadang2 terzahir juga..yalah manusia, mungkin juga aku jenis orang yang suka ambil mudah. dan juga susah mau fokus terhadap satu2 benda. suka betul menerawang jauh..jauh! lepas fikiran yang sudah pusing satu dunia barula sampai malaysia balik.. zzz..aku cuba belajar lebih fokus ok lain kali (dalam isu2 tertentu)..haha..*sigh*

hurmm, macam mana diri kita sekalipun, kita juga harus faham bahawa tidak semua orang yang akan memahami tingkah laku kita.. diri kita, hanya kita yang memahami dan tidak mudah untuk kita puaskan hati semua orang..sorry to say, really really really sorry for some one that what i'v done sebab ada yang terasa hati..maaf.

*me? yang pastinya tika ini haru biru lagi..the eNd.

4.3.11

Random Talk [ fly day II ]

Though i like new experience, new thing and new what ever laa.. but for this it’s enough to have this kinda experience one time! *dun wanna have it again*

Well the good side is I could have an experience in this stuff.
What’s that????

: (

#me; grumbling mode on*

Random Talk [ fly day ]

last post said … (of course it has to be done this day)
and the result was…. i still not ready till 9am…. slip tite oh slip tie…. but … let it be heks..

- to be continued

14.2.11

jika ...

aku penat amat
aku juga sedih amat
aku juga mahu gembira diakhirnya walau detik ketikanya masih kabur
dan aku...? pasrah


hari ni tiada mood. sungguh...
seharusnya aku harus mengelak dari awan yang berpetir
seharusnya aku wajar mengejar apa yang telah tertinggal di belakang
tapi..hurmm..



akhirnya hampir setiap bulan aku akan sakit dan pening
bergelut dengan diri sendiri dan juga keadaan
sampai bila?
itu lah soalan yang aku sendiri harus berusaha untuk menjawabnya..



me: berat mata memandang, berat lagi bahu memikul kan?

30.1.11


makin kita tua, makin kita banyak berfikir... makin kita rasa hidup ini lebih kompleks... makin rasa susahnya mau memahami suatu komuniti... makin banyak dugaan... dan makin makin makin makin bagi segala bagai permasalahan yang lain, umur adalah satu angka yang bermasalah bila kita bercakap mengenai soal pemikiran dan tingkah laku.

masa kecik: buat ini itu no hal. sbb masih kecik. orang kata, budak2, biasala tu nakal2 sikit. baru nak kenal dunia kan?
da sekolah: adoi!!!kene cubit sbb wat salah. kire betul la tu kan sbb itu salah satu cara nk disiplinkan kita dan jadikan kita orang yang berguna.
masuk U: jaga diri elok2 ye. jaga nama baik keluarga. jangan lupa belajar sampai dapat segenggam ijazah. buat salah pun orang hanya tegur. da tada pukul2
da keje: buat salah sikit, orang akan kata ‘ mak ai, da tua2 pun tatau nk pk ke?’ ‘xmatang betol’..bla bla bla..

betul kan?

dan…

dalam bermasyarakat, bukan ada satu jenis manusia sahaja. berjuta!..ada kadang2 yang simple, kompleks, mudah bergaul, unik, suka hasad dengki, suka berfikiran negatif, suka menyindir, suka menasihati, suka menyendiri, suka buat hal, suka ambil mudah, suka ambil berat, suka menolong dan banyak lagi. kita yang mana satu? ok sy mengaku sy jenis yang banyak negatif. sy susah nk bergaul (inferioriti kompleks kot) dan kompleks. sy rasa sy suka mengkomplekskan pemikiran saya sendiri. itu masalah dalaman. kadang2 terzahir juga. mungkin juga sy jenis orang yang suka amek mudah. dan juga susah nk fokus terhadap satu2 benda. suka sangat menerawang jauh. lepas fikiran da pusing satu dunia barula sampai malaysia balik. haha..sy cuba belajar lebih fokus ok lain kali (esp isu2 tertentu)..haha..ada dulu kawan saya komen, kalo isu akademik ingat je, tapi isu sosial kemasyarakatn ni, susah betul saya nk ingat or bagi perhatian. haha..betul kot sy suka berangan. kah kah kah..

tapi yang pastinya, macam mana diri anda sekalipun, anda juga harus faham bahawa tidak semua orang yang akan memahami tingkah laku anda. fikiran anda. hanya kita yang memahami diri kita. dan tidak mudah untuk kita puaskan hati semua pihak. akan ada yang terasa hati. akan ada juga yang membenci. tapi, itulah masyarakat. toleransi itu penting kerana kita faham frasa ‘setiap manusia itu berbeza’..ada kala kita sendiri yang terasa hati. adakala kita yang menyakitkan hati org lain tanpa sedar. tetapi, jika masing2 sedar dan merawat hati sendiri, lebih terbuka dan lebih bertanggungjawab, insyaAllah, kita dan orang lain juga akan gembira untuk hidup bersama2. kan?

p/s: baru 24 tahun. tapi banyak nya yang telah diperhatikan.hm..