31.3.10

Story about Dota [ part 4 ]








During the battle, chasing someone with throw Storm Bolt or Magic Missile is common now. But, due to Warcraft 3 engine, rendering Stun time can’t be manipulated, slow skill become the answer. We can stack many slow skill such as Poison Touch, Frost Nova, Degen Aura etc and there isn’t any reduction at all for those skill. Compare to stun, the longest stun ever around 3.75 sec, if i’m not mistaken, Magnus Reverse Polarity can do that. But, it’s an ultimate skill, compare it to single skill like any other slower skill. But, both of slower and stuner can be countered by one thing. Still Black King Bar is the real answer for this problem the end.. xD

me: slower batter then stuner..

30.3.10

Mood Aku Down [ unknown part 2 ]

#Part 1

puspa: “sedihnya hari ni.. Sedih sangat2.” [kata-kata puspa 3 jam yang lalu, dalam SMS.

Aku diam jak,tidak replay msg dia ...?? dan sekarang aku sedikit resah.
back then i know its hard and it was not easy for me neither... i know its seems like i ran away but the truth is i know exactly what is going on in your little confusing heart..back to puspa here we goes.. If you really believe in love, think again. Because i dont think so! Responsibility first, love will come then. Insyaallah!


#Part 2

”hello, assalamualaikum abg. buat apa?“

ndada, tengah repair laktop, adapaitu?

”tiada.. Tanya khabar jak, di kampung sudah ni abg.. “

Owh..hurmm..

”tiada orang di rumah jadi kuar kejap jalan sendiri-sendiri. “

Emmm..malam, jalan sendiri-sendiri? di mana?

”Dekat-dekat sini jak. Tenangkan fikiran.. “

owh...

” Emmm.. “

….. silent.. silent.. and silent …..

” Ok lah abg.. saja call.. tanya khabar! “

OK..
*dalam hati: be safe then.

************

enough is enough..aku selalu benar terjebak dalam situasi serupa...but,
sebabnya aku terlalu baik untuk membiarkan diri aku hanyut ditelan dilema perasan orang sehingga kadang-kadang aku sendiri lemas diperangkap dilema hati dan perasaan...ya, aku tahu
aku tahu kau perlukan teman, aku tahu kau perlukan seseorang, aku tahu kau perlukan tempat mengadu, aku tahu kau perlukan sokongan, aku tahu kau perlukan nasihat serta dorongan untuk kuat dan tabah ..but you see, Fair enough, for that, i did what i had to do. Luckily the offer came just about the right time. I know back then you dont think its a good idea but i hope now you know..

*now you know and its OK for you to ignore me as i know you dont need me anymore!

#Part 3

sedih tunggu khabar qaseh, buat apa? sehat2 juga? sudah makan belum? makan apa? kenyang ka juga? haiz...

*reality might be unpleasant but lower expectation with some rationale will be good enough for an abandon relationship.

Yang merah itu Saga

"YANG MERAH ITU SAGA, YANG KELOK ITU KENDI..
YANG INDAH ITU BAHASA, YANG ELOK ITU BUDI!!"




*Once you decide on what you really want, there is no more turning back..

“JANGAN DISEMAI MAWAR BERDURI, ANDAI HATI LEMAH BERDIRI..

MENGAPA TEGAR MENIPU DIRI, TEPUK DADA TANYALAH HATI!

Wings - Padamkan Lampu Tidurmu




Terikat dua tangan bagai nasib tawanan
Terkunci mata mulut peluh tumpah dibadan
Kau paksa ku tunduk berlutut sebelum kau menghukum
Kau mungkin tak percaya aku ada pendinding
Seribu satu doa hulubalang yang kadim

Jangan... jangan teruskannya selagi hatimu tak cukup zalim
Jangan... jangan kotakannya selagi hukuman tidak setanding

Dengan serapah semangat tujuh milikku
Akan ku tukarkan dunia menjadi syurga si gelendangan
Tiada tangisan angkara dusta tiada diri berbeza
Diam saja bersyukurlah

Padamkan lampu tidur tutup mata fikirkan
Di dalam gelap engkau masih mampu melihat benar
Padamkan lampu tidur nyalakan lampu hati
Hitam dan putih tetap indah bila kau kenal
Oh warnanya...



*sempena menyambut hari laktop yang error layan lagu ni pas tu masuk tidur..the end.

laktop ni cb la




Ishh..laktop ni, aku hampas jugak tidak lama!! tiap kali aku On dia keluar cengini..
[rundll32.exe - Application Error]
The application was unable to start correctly (0xc0000005). Click OK to close the application.

bukan aku tidak tahu macam mana mau repair atau fix, tapi dia buat hal pada waktu-waktu yang tidak sesuai..aku nak online la!! wtf... T_T aku rindu dengan internet, rindu mahu mendownload, rindu mahu main dota, Hon, Sdo, Ragnarok, Cabal, dan segala game-game yang telah aku install di laktop ni..zzzz..paling penting aku rindu mahu tengok wajah kekasih aku dalam laktop ni, still...i got error :(



Ni aku guna laktop abang kawan, nasib dia bagi pinjam, tu pun ada lagi kaki-kaki game nak guna laktop ni, alasan aku mau cek facebook, pada sesapa yang main Cafe World dekat facebook tu dia tahu la macam mana rasanya befacebook dengan game tu..kena jaga 24jam Ooo..haha..kejap lagi aku nak format laktop tapi masalahnya cd windows tidak ada..uhuhu..masalah juga tu..dan masalah lagi sesetengah file dan programs yang penting ada dalam drive C, hadus....kacau fikiran


Bila aku kenang-kenangkan laktop ni, buat hati aku geram, masalahnya dia buat hal memang pada waktu-waktu yang paling-paling tidak sesuai, hari pulak dah jauh malam, kalu tidak boleh aku bawak laktop ni jumpa kawan, biar dia cakap sendiri dengan kawan tu.." tolong format aku..aku rosak " ..then..terpaksalah tunggu hari esok..hai laktop..kau buat aku haru biru..the end.



*not to remind me of you but to make me feel as if I'm with you.

29.3.10

Aku dan Facebook [ Intro ]















*apa motif semua ni ? xD

in a really sorry mode

sometimes.. No. Most of the time, certain thing were better off left unknown. sometimes, curiosity will only promise you harm.

sost of the time, the truth was not pretty. Most of the time we dont like the truth. sost of the time we do not expect the truth can be so frustrating. Most of the time we craving for a different truth. We always want to hear what we want to. We always want to believe what we want to. We always forget that most of the time the truth was not like what we want it.

so, why bother to be curious then? So that we do not live in denial. So that we could be ready for the most difficult process in life. The ACCEPTANCE process.

unless we are ready for the acceptance, things are much more better off to be left unknown!

*sorry to unknown

“JANGAN DISEMAI MAWAR BERDURI, ANDAI HATI LEMAH BERDIRI..

MENGAPA TEGAR MENIPU DIRI, TEPUK DADA TANYALAH HATI!”

28.3.10

Aku Kau & Dota [ The End ? ]


sometimes it’s hard to say “I quit”. After 7 years playing dota and wrinting in this guide for almost 2-4months, i think it’s time to get some rest. I don’t have any feeling that makes me wanna play DotA again, this how i fell just now there and this..i'm i? no passion, there is nothing that i want to rush. I think everybody will or maybe already had this feeling before. The best answer maybe leave the game for a while, take a rest, and come back with full passion, searching for something unfinished business...? haha..like a hell..

thanks for the readers, i’ll come write again even with my terrible english, at least i try, but anyway thanks for some critics, comment, idea, opinion, thanks. This is my first blog (i think iwill change this blog to sare some of my story in the future since i like this blog) and the responses from you all dotA lovers were good.

I’m going to search my fate in UcPlay. This is the game that i play along with Blueserver 3 years ago but since dotA get some fanatic or ‘extreme’ people playing in my bnet, i had no idea how to enjoy that game again. Last but not least, i will take a survey about enjoyment while playing game. This survey is needed for my thesis. I hope you participate in this survey since i know the readers here are game lovers. I learn so much from here, from learning english (i know not every word i wrote is good enough to be read by you), sharing opinion, and many more. I can only say thanks since i can’t give any of you anything....bye bye Garena..UcPlay, here i come xD


See you again , long live dota !!


* i quit playing dota in garena, but still i play dota in Ucplay xD

Layan Command and Conquer Red Alert 3


Red Alert was a game I had played for a long time, the first time I played it was Red Alert 2. I spent whole days on it, and I immediately got the Yuri’s revenge expansion as soon as it was out. Until last year, I found out that there was Red Alert 3, which I thought was a great disappointment.







Command and Conquer Red Alert 3: Uprising hehe...
game ni aku dah lama layan tapi aku stop untuk jangka masa panjang...sebab? sebelum Red Alert 3 kuar Red Alert 1-2 hanya main secara solo i think, dan yang ke 3 ni dia boleh network... xD
The game doesn’t require Red Alert 3, and is a stand alone expansion. In this new expansion, the story is more in-depth, with a new commander mod..






Many units disappeared, leaving only a few units left to play. As a result, I didn’t play Red Alert 3 for long, and later stopped playing it. The only good thing is a new faction, even though I completely disliked using the Japanese Empire. In my opinion (don’t get mad), I can’t really think of many different types of strategies, since there aren’t as much units as before. Other than that, I didn’t really like the idea of giving all the units special abilities since I cut down the number of units...






the end..

..............................................................................

*somehow i really don't know, kenapa aku suka benda-benda cengini.. ? any ?

Yui - Love & Truth




#my song just now..by yui

Konna ni omotte iru Jikan wa tomatte kurenai
Karappo no kokoro wa anata no kimochi wo mada mitsukerarenai

Onaji e wo nido to egaku koto wa dekinai no ni
Atashi no kanjou wa tada kurikaeshite bakari

"Ai no uta" wo kikasete yo sono yokogao mitsumeta
Anata no koto shiritai yo mou deatte shimatta no

Donna ni sabishikute mo mata aeru ki ga shite iru kara
Riyuu nante iranai hiki kaesenai koto wo shitte iru

Kono mama ja wasuremono ni natte shimau desho?
Atashi no kanjou wa namida no oku kagayaita

"Ai no uta" wo kikasete yo sono yokogao sono saki ni
Anata ga ima mitsumeteru hito ga iru to wakatte mo

Tsubasa wo kudasai to shinjite utau you ni atashi datte chikau yo
Kako no zenbu uke ireru tte kimeta

"Ai no uta" wo kuchizusamu sono egao ni furetai
Anata ga ima mitsumeteru hito ga iru to wakatte mo

"Ai no uta" wa owaranai mou deatte shimatta no
... Owaranai... Love & Truth

.....................................................................................

-THE TRANSLATION-

m thinking about you so much…time doesn’t stop for me
My empty heart still can’t find your feelings

I can never draw the same picture twice
But my emotions are just repeating over and over again

Let me listen to your “love song.”
I stared at your profile
I want to know about you, now that I’ve met you

No matter how lonely I get, I have a feeling we’ll meet again
I don’t need a reason; I know I can’t turn back

With the way it is now
I’ll just become a part of your memory, right?
My emotions shone like the depths of tears…

Let me listen to your “love song.” Your profile…
I understand there’s a person you’re gazing at right in front of you but…

Please give me wings and believe that, just as with this song
I swear
I’ve decided to accept all the past

I hum the “love song”…I want to touch your smiling face
Even though I know that there’s someone you’re gazing at

My “love song” never ends - I’ve already met you

…It never will end… LOVE & TRUTH


*thx to Durante write the translation for me, credit to lioa xD

27.3.10

hati aku..




Hati datang membawa derita..sakit hati lebih perit dari sakit disebat cemeti. ..semacam konflik hati adalah perkara paling sukar dan menyesak kan!


aku lebih suka seperti dulu... seperti waktu dulu-dulu..itu.. waktu hati dicarik-carik oleh seorang wanita dan waktu aku mahu lupa yang aku ada hati..dan waktu aku mahu simpan hati dan perasaan dalam sebuah peti. Peti kermat pendinding ancaman belas dan simpati, dan hingga ada waktu nya aku benar-benar lupa yang aku punya hati. ..hanya sedikit perasaan yang difikir bawa oleh akal...



dan..seorang wanita juga yang mengutip dan mencantumkan kembali hati aku yang relai...dan, seorang wanita juga yang membuka peti keramat pendinding ancaman belas dan simpati...dan, seorang wanita istimewa yang mengingatkan aku yang aku juga punya hati...dan, seorang wanita yang membuatkan aku tekad mahu terus bersama dengan hati pencetus kasih...


hurmm..dan, yang pasti aku masi lagi haru biru...the end.

26.3.10

Story about Dota [ part 3 ]





after sick and tired of playing pub with support hero, now i play with my own hero. I don’t care whether my chosen is support or not, but at least i want to play with it . aku malas masa main dota other friend ask me pick hero ini atau itu..lmaooo. Selalu kalau main asyik kena suruh pick hero sapot, Int Hero. After a week playing like that, i found that the best support hero is Ezalor, the worst enemy in solo lane is Viper and Vengeful Spirit is all around hero. Spiritbreaker chosen by some people now, i don’t know but is there something different with him since last version? the same thing happen with bloodseeker.

macam malam semalam,main guna hero int, Ezalor and i don’t see why Lich got the same build with me. I should get guinsoo not mekans because Lich already got it. But after all, i don’t like Ezalor too much if no intel hero killer in team like Enchantrees or Obsidian Destroyer maybe. hmm..just an opinion after all :D

Award ? thx..

.....award...hurmm...dapat award, tee..he..he...[ kompius ]...
owhh..forgot..assalamualaikum....hehe..owh...ya, before i forgot, credit to sue, sebab bagi award nie, terima kasih banyak-banyak.




eerr..er..errr..ok, bagi award ni dekat

1. Qaseh

2. Najwa

3. Cik Akma

4. Matt

5. Dahlia

6. Rafz

7. Zyla

8. Ann

9. Bidadari Hijau

10. andi Natalia

11. Rinadorina

12. lalock

13. adifStory

14. Farhana

15. Sintakis xD





dan bagi award yang ni oso credit tu sue
dan 15 orang yang aku mau awardkan...nama-nama ialah:

eerr..er..errr..ok, bagi award ni dekat

1. Qaseh

2. Najwa

3. Cik Akma

4. Matt

5. Dahlia

6. Rafz

7. Zyla

8. Ann

9. Bidadari Hijau

10. andi Natalia

11. Rinadorina

12. lalock

13. adifStory

14. Farhana

15. Sintakis xD




terima kasih...the End.

Story about Dota [ part 2 ]





lucu pulak baca tentang zeus dekat satu forum di satu laman web.. diaorang panggil Zues?:D I think everyone knows that Zeus is a legend or God at the past time in Greece. jadi apa anda pikir tentang Zues ? xD


Well, I think only some of melee hero can survive against ranged hero, especially ranged who can cast spell or orb modified. Tide will win if he can get perseverance fast, so he can stay spam gush or try to scare and get a lucky strike. About Mortred, i don’t have the right and good answer, believe me Mortred is a creepy hero at start and he can’t participate well in big battle, especially when AoE hero move in the big clash. He will get killed so easy. Kalau anda tentang soalan ni, aku cuma boleh cakap.. the counter should be other Agi hero like FV, Troll, other permastun and some kind of Tank Anubarak and maybe Blade Mail. lol.

Believe me asking this question will never get the right and exact answer because there always be probably and possibility, you can hex him if he don’t get BKB, you can stun him or finger dead him, stun him if you get a lucky strike (hero aku paling suka ialah PA, sebab dodges dia very well)

cerita follower dan kasih sayang

salam all..macam biasa aktiviti di subuh hari, waktu siang kalau tiada buat apa-apa masa itu selalu dihabiskan dengan tidur lain pulak ceritanya di malam hari, macam aku? dunia ni macam terbalik sudah, siang tidur malam berjaga lmaooo...4-5 jam sebelum ni aku banyak buat blog walking,dan.. lebih kepada baca entri dekat blog others, tapi apa yang aku tulis ni mesej dia lebih kepada untuk aku, and here what i got..


kalau anda rasa aku ni seorang yang pervert dengan membuat perkara ini, anda betul buat pertama kalinya, tapi macam biasa, salahkan kecomelan anda semua memfollow blog aku xD
dan kenapa tiba-tiba aku post entry yang ndak berguna ini? sebenarnya atas beberapa sebab yang berikut:
Aku tidak berapa suka orang lain minta aku follow blog mereka semua disebabkan mereka telah memfollow aku...kan tidak ikhlas disitu.. Aku akan follow anda jika blog anda?...emmm...fun untuk di baca xD
Aku tidak suka tags dan awards dan aku masih baru di dunia blog.. aku buat blog ni pada 16 atau 18 haribulan 1 2010 tetapi hanya aktif pada pertengahan bulan 2 dan 50% followers aku adalah dari orang yang aku tidak pernah kenal.. Susah sebenarnya handak menarik orang lain untuk follow kita dengan iklas sebab aku tidak pernah minta sesiapa menjadi follower aku. Dan kini, aku ada 56 followers, sikit jak..but thanks.






Aku playboy? bukan..aku bukan playboy. aku setia, setia mungkin.
Dan yang paling penting, aku mau bagi tahu yang aku ni bukan playboy walaupun aku suka tengok gadis-gadis comel, tetapi di dalam hati aku hanya ada seorang sahaja penghuni sampai lah bila-bila. Lumrah la lelaki sukakan sesuatu yang cantik. Perempuan mana tahu., bagi diaorang, lelaki ni semua sama, gatal la ini la itu la haha... Padahal lelaki ni alim sebenarnya. Lelaki suka memerhati dan menatap keindahan serta keunikan ciptaan Tuhan.. the end.

25.3.10

to my lovely dear




"somehow we're not perfect.
but i'm not going to be perfect.
neither asking you to be perfect.
just wishing our relation will be perfect.
not dreaming to much. it's enough just
to have the perfect ending.
i don't care if we're having imperfect relation.
just wishing to have perfect end."

Story about Dota [ part 1 ]


this is the longest time that i don’t played dota, maybe for 2-3 days i don’t login to garena or battel.net . Everytime i want to play, i had remembered when playing in some cc game, everything isn’t good at all. so i decided to at least off a while, and play another game, like sdo-x, red`alert 3, ps2, or other game. But tonight, i’m ready for dota again (hopefully), and meet some other noob again xD.



many people argue that mortred high end build is like this, or maybe like those, but you can’t reach those item if your mate, or the game can’t come close to an end or late game. So, i recommend you if you want to play those hero with your own build, make sure your mate let you farm and last hit hero, pull creep, and etc since you’re the one they hope.. the end.

24.3.10

Wings - Semalam Yang Hangat

*song that i listen just now..

Sebelum engkau ke mari
Tiada resah
Tiada khuatir

Menjelang kemesraanku
Yang di rindu
Hanya syahdu


Mengapa itu
Mahu jadi teman
Mahu jadi kekasih
Selamanya...oh...

Aku bukan lagi mainan dulu
Telah kucampakkan kau ke mana
Ke lautan hitam yang ku tahu
Pasti kita tak jumpa

Semalam
Itu semalam
Hari ini aku hidup
Dalam dunia yang aman
Kenangan
Kita lucutkan
Kita bakar sama-sama
Pengalaman hidup
Seksa...
...............................................................................

*kau semai hatiku
dengan bunga rindu
kau penuhi dadaku
dengan virus cintamu

Untuk lelaki ?

1st, articles ni aku amik dari e-mail aku, so here we goes..

1.Smoking can shorten your penis by as much as a centimeter. Erections are all about good bloodflow, and lighting up calcifies blood vessels, stifling erectile circulation. So even if you don’t care all that much about your lungs or dying young, spare the li’l guy.

2. Doctors can now grow skin for burn victims using the foreskins of circumcised infants. One foreskin can produce 23,000 square meters, which would be enough to tarp every Major League infield with human flesh.

3. An enlarged prostate gland can cause both erectile dysfunction and premature ejaculation. If you have an unexplained case of either, your doctor’s looking forward to checking your prostate. Even if you’re not.

4. The average male orgasm lasts 6 seconds. Women get 23 seconds. Which means if women were really interested in equality, they’d make sure we have four orgasms for every one of theirs.

5. The oldest known species with a penis is a hard-shelled sea creature called Colymbosathon ecplecticos. That’s Greek for “amazing swimmer with large penis.” Which officially supplants Buck Naked as the best porn name, ever.

6. Circumcised foreskin can be reconstructed. Movable skin on the shaft of the penis is pulled toward the tip and set in place with tape. Later, doctors apply plastic rings, caps, and weights. Years can pass until complete coverage is attained. . . . Okay, we’ll shut up now.

7. Only one man in 400 is flexible enough to give himself oral pleasure. It’s estimated, however, that all 400 have given it their best shot at some point.

8. There are two types of penises. One kind expands and lengthens when becoming erect (a grower). The other appears big most of the time, but doesn’t get much bigger after achieving erection (a shower).

9. An international Men’s Health survey reports that 79 percent of men have growers, 21 percent have showers.

10. German researchers say the average intercourse lasts 2 minutes, 50 seconds, yet women perceive it as lasting 5 minutes, 30 seconds. Are we that good or that bad?

11. Turns out size does matter: The longer your penis, the better “semen displacement” you’ll achieve when having sex with a woman flush with competing sperm. That’s according to researchers at the State University of New York, who used artificial phalluses (ahem) to test the “scooping” mechanism of the penis’s coronal ridge. Next up: curing cancer.

12. The penis that’s been enjoyed by the most women could be that of King Fatefehi of Tonga, who supposedly deflowered 37,800 women between the years 1770 and 1784 — that’s about seven virgins a day. Go ahead, say it: It’s good to be king.

13. Better-looking men may have stronger sperm. Spanish researchers showed women photos of guys who had good, average, and lousy sperm — and told them to pick the handsomest men. The women chose the best sperm producers most often.

14. No brain is necessary for ejaculation. That order comes from the spinal cord. Finding a living vessel for said ejaculation, however, takes hours of careful thought and, often, considerable amounts of alcohol.

15. The most common cause of penile rupture: vigorous masturbation. Some risks are just worth taking.

*aku pun perokok jua,macam mana mau describe benda ni, i no idea...

despair ?





Cinta dan Rindu adalah anugerah Tuhan yang mampu mencairkan secebis ego lelaki menjadi selautan air mata… ??

*aku mengharungi hari-hari sukar bersama rakan-rakan aku memandangkan semuanya adalah perokok. aku menjadi yang paling ganjil ketika bersama mereka..the end.

23.3.10

Sesi Buang Masa [ Pantun ]

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Dengan kucing boleh la kau berlari-lari
Dengan pak belang mana mau lari??

Sorong papan tarik papan
Buah keranji dalam perahu
Baik jangan makan buah keranji tu
Nanti badan mu berbau.

Tuai padi antara masak
Esok jangan rindu-rinduan
Intai kami antara nampak
Intai time mandi lebam biji mata tuan!!

...............then aku rasa lapar waktu ni. (-.-")

Kuih Baulu…
Kuih coklat…
Kuih pandan..
Kuih Pudding…
Kalau dimakan mesti enak……..
Jus Jeruk…
Jus Mangga…
Jus Alpuket…
Jus Stawberri…
Itulah nama jus2an….
Terima kasih.


p/s:
ada buku , baca...
ada ilmu, amal..
ada guru, tanya..
ada nyawa, jaga..
kalau ndada apa-apa? maknanya sudah di depan "Tuan Empunya Dunia"

Yui - Life

my song just now..

Doro darake yo najime nai tokai de
Onaji you ni warae nai utsumuite aruita no
Isogi ashi de surechigau hito-tachi
"Yume wa kanai mashita ka?"
ATASHI mada MOGAite iru

Kodomo no goro ni modoru yori mo
Ima wo umaku ikite mitai yo
Kowagari wa umare tsuki

Hi no atari basho ni dete
Ryoute wo hirogete mita nara
Ano sora koete yukeru ka na?
Nante omottanda
Tobitatsu tame no tsubasa
Sore wa mada mie nai
KANTAN ni ika nai kara ikite yukeru

Nureta koinu hiroi ageta dakede
Chotto warae chau hodo
Namida ga koborete kita

Aisaretai aisaretai bakari
ATASHI itte ita yo ne
Motomeru dake ja dame ne

Kodomo no goro wa MAMA no koto
Hidoku kizutsuketa
Hi mo atta yo ne kawari tai
Ima zenbu

Hi no ataru basho ni dete
Kono te wo tsuyoku nigitte mitai
Ano basho ano toki wo kowashite
I can change my life

Demo kokoro no naka subete wo
Totemo tsutae kire nai
KANTAN ni ika nai kara
Ikite yukeru

Hi no ataru basho ni dete
Chizu wo hirogete miru kedo
I know... You know...
Mayoi michi mo shikata nai
I can change my life

Sugite kita hibi zenbu de
Ima no atashi nanda yo
KANTAN ni ika nai kara
Ikite yukeru

here the translation..

It’s full of mud, that city I can’t get used to
I can’t smile in the same way again
I was looking down as I walked
Fast-paced, the people who walk past each other
“Has my dream come true?” I’m still struggling

Rather than returning to my childhood days,
I want to try to live well now
Being afraid is human nature

Come out into the place hit by sunlight
If you tried to extend both hands
I wonder if you could cross over that sky?
I thought about something like that

The wings used for flying away
I still can’t see those yet
Because I can’t go easily, I can keep on living

Just by picking up the puppy that got wet
For a little while, I could laugh until tears came out
I want to love I only want to love
I was saying that, right?
It’s useless to just wish for things

When I was young, weren’t there also times when I deeply hurt my mother?
I want to change now, everything

Come out into the place hit by sunlight
I tried to hold tightly to this hand
That place, that time is broken
I can change my life

But I cannot possibly finish telling everything that’s in my heart
Because I can’t go easily, I can keep on living

Come out into the place hit by sunlight
Even though I try to spread the map
I know… You know… Losing your way is unavoidable
I can change my life

All of the days that I’ve come through
This is my present self
Because I can’t go easily, I can keep on living

and here you can dll this song [ yui - life ]

22.3.10

bosan di atas bosan




umpama duduk sepanjang masa depan akuarium kecik tengok ikan emas berenang-renang!

21.3.10

Akal dulu baru emosi

Kita kerap menghukum atau menilai salah dan kekhilafan seseorang bagaikan seseorang itu langsung tidak berdaya untuk berfikir dan menilai. Selalu-selalu juga kita merendah-rendahkan pendapat atau pendirian seseorang bagaikan seseorang itu langsung tidak mampu untuk menyaingi kepandaian kita. Selalu-selalu kita merasakan hanya telahan kita sahaja yang benar kerana kita tidak percaya orang lain sebijak kita untuk berfikir dalam haluan yang sama. Tanpa sedar, kita sebenar nya sangat mementingkan diri sendiri.

Kita lupa, semua orang mempunyai hak untuk berfikir dengan cara mereka sendiri. Semua orang berhak untuk berbeza pendapat dan semua orang juga punya akal untuk berfikir serta menilai mengikut persepsi masing-masing. Semua orang tidak semesti nya setuju dan sehaluan dengan kita dan kita juga tidak punya hak untuk memaksa semua orang bersetuju dengan kepandaian serta kebijaksanaan kita menafsir. Tetapi, kita punya hak untuk meminta pandangan serta pendirian kita dihormati.

Namun, bagaimana orang mahu menghormati pendirian kita sedang kita sendiri tidak mahu menghormati pendirian orang lain? Mana mungkin orang lain mahu percaya yang kita mampu menggunakan akal untuk berfikir sedang kita tidak mahu percaya yang orang lain mampu berfikir seperti kita!

Hakikatnya semua orang punya akal dan fikiran untuk berfikir dan menilai dari sudut pandangan masing-masing. Hanya keutamaan serta kepentingan yang akan membezakan hasil penilaian terhadap sesuatu perkara yang sama. Sekalipun tiap kali penilaian dibuat berlandaskan hukum matlamat akan menghalalkan cara serta mengabaikan nilai moral dan etika, sebetulnya kita tidak punya hak untuk memaksa seseorang menukar pendiriannya. Sebaiknya kita harus berusaha untuk memberikan ruang kepada seseorang itu berfikir dan membantu dirinya menilai kembali dengan lebih menyeluruh serta memberikan kepercayaan yang sepenuhnya bahawa seseorang itu pasti dengan sendiri dan rela hati akan menyedari hakikat yang matlamat tidak pernah menghalalkan cara. Hanya diri yang sentiasa mahu menghalalkan cara dengan mempergunakan matlamat!

Doa dan harapan kita panjatkan semoga seseorang itu dengan dada yang lapang menginsafi kesilapan serta kekhilafan diri dalam melindungi keutaman serta kepentingan yang salah.

* umpama menarik rambut dari dalam tepung...biar rambut tidak putus, tepung tidak tumpah.


Bercinta Bertanggungjawab

Satu pesan ikhlas pada semua ciki-ciki yang masih single dan sedang hangat mencari teman hidup terutama pada adik perempuan saya puspa... Be it you look for the handsome one, the funny one or even the rich one believe me the most important character is RESPONSIBLE. BERTANGGUNG JAWAB. Why?

Cinta boleh datang dan pergi. Cinta tidak datang sekali. Cinta bukan bersifat abadi. Well, at least most of it. Sedangkan bertanggung jawab dalam erti kata tanggung jawab yang sebenar merupakan satu kualiti yang akan terus sebati dalam diri.

Cinta boleh mengubah seseorang menjadi baik namun cinta juga mampu menyebabkan orang baik menjadi tidak baik. Tanggung jawab tidak akan merubah sesorang malah mampu menjadikan seseorang lebih tetap pendirian dan berprinsip.

Cinta bersifat mengaburi, datang dengan penuh keindahan dan keasyikan. Pergi dengan penuh kepedihan dan kepahitan. Tanggung jawab sentiasa bersifat realiti dan nyata. Fact of life yang harus terus dipelihara.

I’ve trap in a misery life of conflict just because I want to be responsible for what I said and what I did. It was already too late when I actually realize that I have no feeling at all to be in this life as my heart lay elsewhere. Thanks to this quality in me that keep telling me on what was the purpose of my sacrifice at the very first place. This responsibility thing keep remind me on my obligation to everybody involve when i vow to stand for them. Yes, it was responsibility that keeps me sailing this ship of misery. Just imagine what would it be without this responsibility?

If you really believe in love, think again. Because i dont think so! Responsibility first, love will come then. Insyaallah! to my beloved one, i pick two on you...the end..

Payah

#Hidup ni kalau tidak membantu, janganlah sampai menyusahkan.

Hurmm, betul lah tu. Cuma kita yang tidak pandai berbahasa... Tidak kenang,tidak tahu diuntung. Tidak kisah pun kalau tidak mahu membantu. Orang pun tidak harap pertolongan kau tapi bila dah sampai menyusahkan orang lain. Orang yang tiada kaitan, tidak tahu apa-apa pun jadi mangsa keadaan then tidak salah rasa nya kalau aku kata kau ni manusia tidak tahu malu. Tolong nya tidak mahu tapi suka merumitkan keadaan.

Benda kecil jak, boleh settle tapi suka besar-besarkan. Macam dalam dunia ni kau sendiri jak la yang ada hati dan perasaan. Kalau tidak jaga hati kau, buatlah apa pun semua nya salah. Semua nya tidak kena.

Paling teruk, ada pulak golongan yang mengada-ngada mahu tolong tapi makin menyusahkan. Semua jadi lebih rumit. Bagus la ada niat hendak tolong tu tapi jangan la tahu tolong jaga tepi kain orang jak. Lepas tu tolong sebar cerita bukan-bukan.
“Hidup ni kalau mahu tolong, janganlah sampai menyusahkan!”

*the end..

remembering SDO

funny moments in SDO xD

haha..just around 3.00am...
some experiment in SDO turned into a hamsap experiment..haha...XD

me and evil xiao xiao were kissing like crazy and we tot of taking a nice

screen shot in SDO...
Mana tahu it turn out become so hamsap...haha...




Although Me is in a girl character and same wif he! xD he kissed my "there"...XD
Haha!! i promise xiao not to say that he is a boy and i kept my promise...i didn't say it..Haha! =)





Read our conversation..


sound so XXX..Haha
tengok kami..macam mana...kiss kiss...=.=

tidak tahu sua mau cakap apa,just a random post..

A same timing kissing pose..haha..=)



Nothing to write edi..come play SDO xD

20.3.10

Aku Kau & Dota [ trackback ]




Tidak jua setiap malam, tapi selalu-selalu malam itu pasti aku isi dengan bermain game, sama ada Dota atau Sdo, tapi akhir-akhir ini aku lebih kepada dota.
Sebenarnya karakter Hero tidak sepenuhnya membantu teamwork dalam bermain tetapi apa yang kita panggil adalah peranan masing masing individu dalam bermain mestila sangat baik, setidaknya individu itu mempertahankan laninya agar tidak di serang musuh dan selain itu juga harus memiliki inisiatif untuk "mensupport" teamnya jika dalam bahaya..


ok, here we goes. aku bukanya baik dalam bermain dota, still belajar erti semuanya, tapi ini strategi yang aku dapat semenjak bermain dota pun daripada pro-pro dota..sebahagianya aku masi lagi belajar dan sebahagiannya mungkin aku tidak tahu..any?


TIME ?

*Jangan lama-lama pilih hero!

*Jangan selalu ulang balik base hanya untuk membeli item

*Jangan selalu tukar-tukar line terlalu banyak!

*Jangan ambil waktu terlalu lama untuk kill hero


MANAGEMENT ?

*Jangan terlalu jauh dari battle site!

*Last hit itu penting!


BATTLE ?

*Don’t be stupid!

*Retreat or Kill

*Don’t get tempted!

*Jangan lepaskan peluang!




TEAM MANAGEMENT

*Don’t be afraid!

*Teamworks!

*Jangan jadikan team sebagai alasan

*Don’t be GREEDY!

*Trust THEM!

*Jangan terlalu mengatur team..cth: orang yang di atur itu lebih baik permaianannya.

*Selalu menjawab mesej kawan.

*Map, map, map, and map!

*Observe, then ACTION!

*Prediction, not homing.

RO YA NUN DAL WAU

aku, tanyalah aku jika aku rindu padamu.

aku, tanyalah aku, seorang yang tanpa hati ini.

aku, tanyalah aku jika aku rindu.

aku, yang pasti, aku telah menjawabnya berkali-kali lama dahulu
dan aku masih rindu padamu.

*yang pasti aku rindu lagi

take your time

Life can be tough sometimes.

Will be very silent for a while. Have a nice day and please behave.

Here’s something while wee pure around. Enjoy.



See you when i see you!

kenapa? mengapa? why?

Aku hairan dan musykil!



Saat ini waktu ini tika ini? Kenapa?



Oh aku tiada jawapan. Tolonglah bantu aku. Aku hairan. Pelbagai persoalan bermain di kotak fikiran. Siapa yang ada jawapan nya? Tolong lah katakan pada aku…



KENAPA WALAUPUN SUDAH 40JAM AKU STILL TIDAK RASA MENGANTUK? WHY? (ditegaskan) I'M CLEAN (dari segalak anasir-anasir yang tidak perfaedah)

19.3.10

Mood Aku Down [ unknown ]

Sometimes.. No. Most of the time, certain thing were better off left unknown. Sometimes, curiosity will only promise you harm.

Most of the time, the truth was not pretty. Most of the time we dont like the truth. Most of the time we do not expect the truth can be so frustrating. Most of the time we craving for a different truth. We always want to hear what we want to. We always want to believe what we want to. We always forget that most of the time the truth was not like what we want it.

So, why bother to be curious then? So that we do not live in denial. So that we could be ready for the most difficult process in life. The ACCEPTANCE process.

Unless we are ready for the acceptance, things are much more better off to be left unknown!

*sorry sayang mode

sms bosan ?


i tot mesej oledi been send..


tapi dia send pegi draft jak..mean mesej gagal dihantar..


somehow tidak tahu kenapa mesej aku gagal di hantar..

aku andaikan dia bosan sekali dengan aku..the end.

*bagi yang tidak "paham", aku lagi tidak paham..

Tag "Kawan Baik"

Mempersembahkan.. TAG KAWAN BAIK.

1. LETAK SATU GAMBAR ANDA BERSAMA KAWAN BAIK ANDA DAN SEDIKIT KETERANGAN TENTANG KAWAN BAIK ANDA.


gambar adik aku,gambar aku ada dekat sebelah tu, kan satu muka surat jadi sama sahaja :P
di amik tidak tahu mana area,kenal dia sejak dia lahir lagi haha..pendiam,pemalu dan sebagainya..sekian.

2. PERBEZAAN KETARA ANTARA ANDA DAN KAWAN BAIK?

Aku Dota FAN dan dia Play Station. DAMN!

3. PENGALAMAN PALING MANIS BERSAMA KAWAN BAIK ANDA?

Waktu suruh dia masakkan megi atau buatkan air xD

4. PENGALAMAN PALING PAHIT BERSAMA KAWAN BAIK ANDA?

jangan suruh aku kejutkan dia waktu tidur..

5. SENARAIKAN 5 FAKTA TENTANG KAWAN BAIK ANDA.

- Pendiam.

- Pemalu.

- Terre main TAKEN 4 dan Street Fighter.

- Minat bermain gitar tapi tiada suara.

- Minat dengan Ziana Zain!

6. SENARAIKAN PULA 5 KAWAN UNTUK MENJAWAB TAG INI SELEPAS ANDA.

- Qaseh

- Cik Akma

- Dsea666

- Najwa

- GENGBLOGGER

*me - Gengblogger, sila jawab dengan penuh tawwaduk. I ask for it!

haha..

Pilih Yang Terbaik

All this quote I extract in its actual form from entry under the ‘Blues Untuk Aku’categories.. most of the entri dalam kategori ini is not directly reflect my real life. ..but some path of that ‘Blues Untuk Aku’ is more of my way in sees things. Be it from my experience, others or even imagination. Its kind of my medium of expression and if you notice almost every entry has its own messege. Oh, please excuse the grammar OK! :)

*****

Give all people a fair chance and the time will tell whether or not

they belong to our life..

*****

Give love to the right person. Thats all i have to give.

*****

“Hidup ni kalau mahu membantu, janganlah sampai menyusahkan!”

*****

Reality might be unpleasant but lower expectation with some

rationale will be good enough for an abandon relationship.

*****

Stop comparing what you have now and then. We definitely will not

getting everything we wish for. Start accepting everything around you

as it is. Appreciate all you have now in your life because you will know

how precious all that when you lost them. God knows best what he

think the best for you. Just keep a little faith here and start believing that

your best thing will happen to come again and again!

*****

If you really believe in love, think again. Because i dont think so!

Responsibility first, love will come then. Insyaallah!

*****

Once you decide on what you really want, there are no more turning

back. Everythings after that is a quest. Whether or not you end up

happy with your choice is not that important as long as you really know

what you want in your life! After all, you know that you have a courage

to stick on your choice rather than being push here and there without

any clue on what you really want in life.

*****

Everybody made mistake. Semua orang ada keburukan masing-

masing tapi keburukan seseorang itu tidak menjadikan dia tidak layak

untuk berkawan dengan kita.

*****

The thing is everybody can think the way they want to. Try to

respect that. Everybody knows what they are doing. Trust on that.

After all, its not you to decide whether its right or wrong. Muhasabah

diri sendiri dulu la sebelum nak cakap orang tak sedar diri, tak tau

berfikir, takde akal or what so ever! There must be a reason for every

single thing happen. Find the reason on you first before jump to other

peoples. Insyaallah, you can easily accept everythings.

*****

Whatever happen, HAPPENS! There is NOTHING you can do to

change that but you still have a choice to clean up the damage or make

it permanent!

*****

Hargai hati dan perasaan sendiri dahulu sebelum orang lain.. Akal

akan tetap terus memimpin hati..

*****

Just do the right thing because you just cannot dream of anything

else!

*****

Besar dugaan nya, besar juga ganjaran nya, isyaallah!

*****

18.3.10

Love War & Hate

beza antara War dan Love..?hurmm,how to say, is that like in war we must shoot everyone [bang bang bang] right away when we got a chance while in love we should hold it on and see how things going on first before we shoot! Then if War & Love is Love & Hate, macam mana mau justify war...ntah la,sebab aku pun selalu failed owhh..

*macam tu jak la..

i'm i right?

Living life isn't great?But life is filled with full of hopes and pains. Friends are someone who coloured our journey to be a wise person. That's why we cherish them so much. Right?

I'm here because u here..
I'll give u the best as I can if u want something..
I'll go anywhere u want if u want to..

Those are the phases that honestly come from me.. the eNd.

16.3.10

sorry my love sorry my "friend's"

for having a little nonsense secret your girlfriend would left you alone.
i would like to ask something.
if i have a secret that i kept from my gf. will it be any reason?
yes. because i don't want her to know? why is that?
because it might hurt her and worse of all she will think the negativity of me.
is it logic? yes! but a couple shouldn't kept any secret from anyone.
yes. and whatever....
the fact. did you kept any secret from me?
i don't even know. i trust you blindly.
why you can't do the same? because you never have the gut to trust me on the first place.
that what make us different my dear.
i trust you with my life.
and you trust me with my phone. how?
by checking it regularly. are you a computer programmes that was scheduled to scan all of me everytime we go out? if i want to hide something from you i would hide it just like there is no one in the world would know it. if i want to hide something i wouldn't even tell you what was happening. quote of your message "if you didn't trust me then stop".
so i want you to re-read it. and i will be shouting at you.
*if you didnt trust me and then stop*
deal with it. it a harsh statement. but it's from my deepest and darkest part of heart.
the part of heart that you always hurt. didn't you?

*anyway.i didn't have many friend... and im not exchanging with that. friend is something different from lover. and i don't compare with it, how you?
or is it love is the same level of friendship to us? if so,fine..the end.

Simpan Tenang Mu


mau keluar tengok bintang pun tidak dapat, sebab langit malam tidak kelihatan, sebab tempat aku tinggal ni cuma kampung jadi keadaan malam agak suram, gelap, seram aku takut..haha...cuma dua tiga buah rumah dalam kejiranan yang padam lampu – rumah jiran depan rumah dan beberapa rumah lain selang berselang. Jadi aku duduk di kaki lima rumah layan malam… dalam gelap…hati suram, risau, tidak selesa..yang pasti haru biru..

angin salju meniup kencang
daunan kering liar berterbangan
bersendirian di tepian berseorangan
gengam erat hati yang tenang...

pray to God..

15.3.10

Respond Mereka

Tidak tau mau buat apa dalam tenet petang ni, jadi aku log in tagged, tiada comment dan apa-apa seperti kebiasaan. Begitu juga dengan friendster, just ada 2-3 msg yang aku masih belum buka.
isi dalamnya adalah pandangan orang terhadap aku. Dan satu pandangan serta nasihat yang baik...nasihat yang membina. Dan, berikut adalah maklum balas dari aku:
1. Firstly, seperti Fahim juga, aku tak suke perkataan ‘ko’.
2. Mengenai rokok, aku memang terlibat dengan rokok dan no komen xD perempuan tidak suka pasal tu, dan aku tidak tahu mau cakap apa. No komen.
3. Aku setuju tentang lelaki jahat untuk perempuan jahat.
4. Beauty is in the eyes of beholder. Cantik mana pun perempuan/wanita/girls tu, kalau tidak berkenan, tidak akan cantik di pandangan seseorang. Buruk mana pun dia tu tapi kalu sua cinta,sayang, mata mesti akan nampak yang dia itu cantik.
5. Semua benda berubah, termasuk la aku...hurmm
6. Apa aku buat setiap hari? hurmm..playing dota?
Terima kasih kerana sudi memberikan pendapat...

*terima kasih banyak-banyak

always goes wrong

aduhh. Seperti apa yang kita rancang awal-awal memang jarang akan terjadi.
dan ya, itu memang betul. Penat gila sial aku menahan diri aku dari membenarkan otak aku yang suka berangan ini dari memikirkan perkara-perkara yang aku suka dan berharap ia terjadi. Tapi memandangkan banyak perkara yang dah confirm-confirm tidak akan terjadi, apa salahnya aku berangan pasal hal tersebut kan? Haha. ..mungkin xD
Aku fikir pasal diri aku,keluarga aku,cewek aku pasal ini pasal itu pasal di sana pasal di sini..eHh semualah. cth: planing mau keluar..tapi tidak jadi. sedih kan.. :(
memandang kan aku dah tulis apa yang aku fikir dan apa yang akan berlaku, aku harap semua tidak akan berlaku. Tapi memandangkan aku dah fikirkan apa yang mungkin berlaku, adakah ia tidak akan berlaku? Jangn risau. Bukan kau sorang jak yang tidak faham apa yang aku tulis. Aku pun sebenarnya agak berbelit disini...haha

Jangan fikir. Jangan fikir. Jangan fikir (berterusan)
Kenapa benda ni cakap jangan berfikir?
Benda ni dah terjadi dekat mana-mana dan dekat semua orang diserata dunia. Tapi, tidak ramai yang tahu…

14.3.10

Where got ?

Dota?
hurmm~
so sucks!
tenang lah..
haha.
well, a day lose all games de..
doesn't bring any effect aite?
headache?
just a reason.
that's not a lie.
no intention too!
just please hearts.
my heart.
her heart.
his heart.
sick?
yup!
heart.
everything.

*think a thing that unthinkable

13.3.10

Adui...sedih

i don't know what 2 say
iz'it wrong to have close friends from oppsite sex ?
i dun believe so..

but why people always tend to misjudge my fwenship with my beshfwens?
hate 2 say it,but dun start making stories if u duno nothing
juz wanna say that
i already have someone
n i hv no intention of replacing her with sum1 else
dats all..the eNd.

Use your brain please Thank You.

ada brain di situ..
Abaikan jak tajuk entri tu. Aku memang suka sakitkan hati orang...muahaha..aku kan kejam. Well, aku cuma mau bagi tau/cakap yang aku pelik/hairan dengan keadaan sekarang. Keadaan bahasa maksud aku.

Kalau kita semua telah hidup dalam jangka masa yang lama serta menggunakan banyak bandwidth connection kita untuk membaca blog rather then menonton perlakuan video biologi secara practical di internet seperti R**Tube.com dan sebagainya xXx.com, kita mungkin perasan akan keadaan bahasa yang… erm, "lain".

Duduk lepak, borak dan mengayatlah di blog-blog yang mempunyai gadis yang comel serta jejaka yang kacak, and kita mesti perasan jikalau owner blog tersebut membuat entri menggunakan English, English nya tentu sempurna tanpa sebarang short form serta tatabahasa yang salah. Tetapi apabila dia menggunakan BM didalam entrinya, pasti tunggang langgang BM-nya. Seperti tunggang langgang nya BM aku ini. Sebab tu anda tidak faham apa yang aku cakapkan..haha

Mereka ini Melayu dan menggunakan BM secara tunggang langgang, tetapi menggunakan English secara perfect. Mengapa ya?...macam aku, selalu-selalu aku guna kamus dalam separuh entri English aku, sungguh...

Other side of me : Mana perginya objektif-objektif Anti-PPSMI yang digamper-gempurkan selama ini. Bukan kah kita mahu memperkasakan Bahasa Melayu?

Entri ini bukan mau cakap pasal PPSMI ( PPSMI itu politik, dan politik tak dibenarkan dekat belog aku). Entri ni bertujuan nak memberitahu yang kita berada di negara Malaysia, iaitu negara majmuk.
Jadi bahasanya pun majmuk la. Haha! Okay-okay tidak lucu.

Sigh…
me : Objective kau buat entri ni?

other side of me : Ada orang menghina kawan kepada kawan aku punya kawan mengenai para

bloggers yang suka mix-kan BM dan English.

me : Dorang cakap apa?

other side of me : Diaorang cakap bloggers tak bahasa jiwa bangsa.

me : Bahasa jiwa bangsa tu apa?

other side of me : F* if I know. F* if I care.

Perkara di atas tu terjadi uda lama sebenarnya. Cuma perkara yang sama berlaku beberapa jama yang lama hari ni xD
Nasihat aku, betulkan tatabahasa dan bahasa SMS BM anda dulu sebelum kau mau cakap dengan

aku serta kawan-kawan blogger aku tentang bahasa. Sebab aku sayang kawan-kawan aku,gf aku..dan Sebab Bahasa kita sama-sama salah.

P/s : Aku suka cokelat, aku suka vanilla. Sebab tu aku suka mixkan dia. Seperti aku suka BM dan English. =)

Errm. BM stands for Bahasa Malaysia atau Bahasa Melayu arr?

nothing to say

actually i've just crossed some blog. and there is one i've know as ...
there i found few things. then i manage to write this nonsense for readers with her blog as refrence.

yang paling tepat.
Di depan senyum ceria, belakang dengki.

Yang cemburu mungkin teman kita sendiri.

Siapa tahu? Kan?

Yang penting hati yang perlu diperhatikan. :)

hurm..to me it's nice. how about you? http://cikakma.blogspot.com/

12.3.10

My song just now





suka lagu ni,

Juliette – Bukannya Aku Takut

ku tak peduli
bila ku benar-benar cinta mati
ku tak peduli
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
ku memang begini
bila ku benar-benar cinta mati
ku tak peduli
apa saja yang ku inginkan kamu rela

reff:
bukannya aku takut akan kehilangan dirimu
tapi aku takut kehilangan cintamu
mungkin saja saat itu kau mempermainkan aku
seakan kau bisa membalas cintaku

kau takkan mengerti
yang selama ini aku rasakan, pasti
kau tak peduli
bila saja yang ku inginkan kamu rela

repeat reff

Bila Aku Kau dipertikaikan ?

Aku Sayang Kau


Sarcastic dan pathetic kan. Ya aku tahu tu sebab aku tulis. Ni tiada kena mengena dengan entri-entri seperti yang lepas-lepas.,sedikit pun tidak. Lagi pun ndak remaja la layan jiwang-jiwang ni...haha [liar]
Kita semua tentu tertanya-tanya kenapa aku menggunakan kata ganti nama ‘saya’ dan diikuti dengan ‘kau’ dan bukannya 'awak' yang biasa kita semua gunakan ketika berbicara dengan skandal-skandal anda sekalian kan? Itu soalan tetapi jawapan kita tidak diperlukan.


Watching. Around me, always
aku tertanya-tanya kenapa seolah-olah ada deskriminasi dalam penggunaan kata ganti nama ni, yang aku lihat, rata-rata masyarakat memandang serong bila kita menggunakan perkataan ‘aku’ berbanding ‘saya’. Aku di blog ni, seolah-olah watak lelaki yang berlagak, jahat, gedik dan kasar disebabkan aku menggunakan perkataan ‘aku’. dan aku kadang-kadang perlu berfikir 2-3 kali jika hendak menggunakan kan perkataan ‘aku/kau’ ketika berbicara dengan blogger yang berkonsepkan agama sepenuhnya.
Contoh:
Gadis X: “Assalammualaikun saudara. Terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Awak sungguh baik hati. Saya amat terharu dengan awak.” ( okay, start dari perkataan awak sungguh baik hati tu nampak macam aku menipu)
Aku cuba reply dengan menggunakan kan perkataan ‘aku/kau’ dan ia nampak amat kekokla bila gadis tu still menggunakan saya/awak dan aku perasan yang dia tidak suka aku menggunakan ‘aku/kau’. Bukan dia sahaja, tetapi rata-rata blogger perempuan dan yang berkonsepkan agama penuh memandang serong bila perkataan ‘aku/kau’ diguna pakai.
Adakah ‘aku/kau’ itu perkataan rude? Well i don’t think so.


Rude is in the eyes of beholder =)
Dalam masyarakat kita, bila sesorang menggunakan perkataan aku terhadap orang yang lebih dewasa dan orang yang tak dikenali, orang tu akan digelar sebagai kurang ajar. hurmm..napa ya?

Jikalau ‘aku/kau’ ni adalah perkataan yang kurang ajar, apakah motif ia diwujudkan didalam bahasa Malaysia dan dibenarkan penggunaanya dalam pelajaran? Atau pun kita lupa yang setiap kali selepas solat, ‘aku/kau’ lah yang kita gunakan untuk berbicara dengan Tuhan.
Contoh lagi:
“Ya Tuhan saya. Saya memohon kepada Mu. Ampunilah dosa saya. Saya sememangnya insan yang sering melakukan kesilapan.” #Ni hanya contoh. Tolong jangan mau jadikan isu- tidak sedap kan bunyinya? jadi, dimanakah silapnya kita dalam mengenal erti ‘aku/kau’ ini?
Mungkin kah pengaruh persekitaran yang dah tercemar dengan kekotoran serta ada kaitan dengan penipisan ozon menyebab kan kita panas-panas lalu berfikiran tidak waras?haha..
Ya. Mungkin disebabkan pengaruh persekitaran.



Seriously, honestly, aku tidak tahu kenapa gambar ni ada di sini

Termasuk beberapa lagi contoh perkataan yang dah tercemar seperti ‘main/zina’.
Contoh :
“Kau tau tidak berdosa besar main dengan perempuan?”
“Kau tau tidak berdosa besar berzina dengan perempuan?”
tengok? Bila kita gunakan perkataan zina, impak dia nampak lebih mengerunkan daripada guna perkataan main kan? tu lah yang aku mau cuba sampaikan dari tadi. Kalu masi lagi tidak faham juga memang sabar jak lah aku...uhuhu
Jadi aku harap, tidak akan ada orang yang mempertikaikan penggunaan ‘aku/kau’. Lebih-lebih lagi aku suka guna perkataan aku sebab ni lah cara aku yang aku suka gunakan termasuklah kawan- kawan aku. Ya aku tau banyak aku disitu. kamu rasa aku kisah? xD.

*kita semua sama sahaja

Tentang Aku



Assalamualaikum..
Heks..terima kasih atas komen-komen yang diberikan..terharu sangat-sangat,heks..tapi aku terfikir,blog aku ni biasa-biasa jak dan kenapa datang ke blog aku? bukan kah aku ni jahat, kejam, skema dan mulut tidak bertapis?
Sorry to say.. ya dan skema.maaf sekali lagi haha, gurau jak. Bukan selalu aku boleh bermanja dengan kamurang semua yang comel-comel ini. (^-^)v .erkk..sorry.. Tidak patut aku buat emoticon comel tersebut.. nampak amat femenin.. Still, aku bergurau akan petikan d iatas. Jadi, jangan ambil hati.
Dan,aku tidak skema sebenarnya. Tapi aku suka ber-skema di dalam blog. sebab, bila lelaki bercakap dengan cara skema ini, menampakkan cool. Dan aku suka cool... haha..joke!
Uhuhu...apa pulak kena megena entri ni degan tajuk aku?
Ahh! pedulila dengan tentang tajuk entri aku ini. Aku hanya nak tunjukkan betapa sayangnya anda dengan aku sehinnga sanggup bersusah payah mengelik untuk ke blog ku demi untuk mengetahui tentang diri ku.. tapi sayang, aku tidak akan ceritakan tentang diri aku. Bukan aku ndak mau, tapi aku takut. Aku takut kamu semua tergoda terpikat dan terjatuh hati...haha..
Tamat.

11.3.10

Figure up your love

When we talk about love, impossible is nothing.

Ni cerita sms aku dengan kazen aku yang noob..

Kazen : mang,siapa nama dia? yg pagi tu ko sarapan dgn dia di muhibbah sana?
Aku : napa?
Kazen : ish kau ni.. Cuba kau bagi aku sebab kenapa kau suka dia.
Aku : ndada sebab untuk aku suka seseorang.

bukan la kami berdialog secara berdepan,setakat bicara sms sahaja,tapi memang betul-betul terjadi keatas aku. Dan ya.. Adakah aku perlukan apa-apa sebab untuk sukakan seseorang?

Kazen : yalah bah, bf ku handsome... Mata dia sweet jak =)
Aku : kalau bf mu accident then muka dia ndak handsome sua?, part-part badan dia cacat, mata dia buta..mcm mana?
Kazen : tidak la..pikir2 dulu..
Aku : jadi? mana pigi sebab-sebab yang membuatkan kau sayang dia tu?

aku pijak jugak lehernya ndak lama ni..pas tu tendang-tendang perutnya,pas tu sumbat mulutnya pakai handpone dia haha...tp tu imaginasi aku jak.Aku bukanlah lelaki yang suka menyakiti hati perempuan. Sebab tu la aku tia suka kalau ada kawan-kawan aku berimaginasi lucah terhadap kawan-kawan perempuan aku. Ia amat sensitive bagi aku,tidak kisah la perempuan atau lelaki,lebih-lebih dekat perempuan yang baik akhlakhnya.


back to main story, kita memang tidak perlukan sebab untuk mencintai seseorang lebih-lebih lagi dari aspek fizikal. Kecuali dari segi rohaniah. Dan, rohaniah itu boleh dipupuk. Siapa yang tidak setuju tu, pedulik apa aku..haha
Perempuan penting bagi lelaki.. Lebih-lebih lagi untuk mencegah sifat gay.
Kaum favourite aku ni sering menjadi inspirasi dekat ku untuk terus hidup. Terus makan. Dan bangun pagi setiap hari untuk bermain dota. Sebab tu la selalu menang jak.. xD
Dan. Adakah anda ada sebab untuk menyayangi kekasih-kekasih dan scandals anda?
Kepada yang ada kekasih tu, jawab la. Kepada yang tidak ada tu, jangan risau. Suatu hari nanti anda akan berpunya. Ya, saya tahu anda tidak handsome dan tidak cantik. Tapi suatu hari nanti, kamu akan jumpa juga dengan pemuda/gadis yang handsome/manis yang akan menetap di hati anda.
Tapi kalu tidak jumpa juga kekasih hati nanti, baik pergi mati lah.. Tamat!


P/S: Macam sakit-sakit perasaanku,badan lemah longlai, selesema.batuk.ulu hati sakit-sakit, Perlukan ubat untuk badan dan dihati ini.

eeee....mana asi

Salam..selamat pagi,dan untuk aku selamat malam..xD
tadi aku pergi ke sebuah belog yang owner nya adalah gadis yang amat cantik, lemah lembut dan sedap mata memandang.
Aku tengok followers dia. Teramatlah banyak. Tapi tak secomel followers aku..follower aku lagi cute manis sumanya xD
Baca punya baca,aku tengok satu entry dia. Dia menceritakan tentang selipar tidur dia. Selipar yang katanya cantik. Then dia buat lawak tentang selipar tersebut. Tapi tidakla lucu pun. Sumpah tidak lucu tidak kelakar, leMaoOo. Entri tu pula pendek gila dan membosankan.
tapi..tapi
tapi..
Tapi ada lebih kurang 60 comments yang dia dapat,59% from male 1%from girls
Uhuhuuu. ...

..............................................

* Aku lagi comel...xD no 2 follower-follower aku..haha

10.3.10

Kehidupan ?


mungkin ramai yang terfikir akan kehidupan hanyalah satu medium untuk kita beramal dan berjaya di dunia dan di akhirat. dan ramai yang nampak ianya satu jalan yang sama. tapi. bagi aku tidak. cara aku adalah cara aku. dan tidak akan aku ubah melainkan kehendak hatiku. biarpun termaktub jalan kemusnahan depan ku. akanku tempuh kalau itu yang aku mahukan. sebab yang membezakan aku dan kau adalah jalan yang kita pilih. kerana bagi aku

"biar rebah merempuh,dari tegak bertimpuh"

jadi mengapa perlu aku pilih jalan kau? hebatkah jalan kau untuk kau tahu penghujungnya? mungkin jika kau sedar hujung jalan kau, kau tidak akan pernah berjalan langsung dalam litar kehidupan. terkaku berfikir arah kau hingga semua orang melewati. masa adalah satu pekara yang berjalan. kejar(masa) atau dikejar(masa) adalah hukum alam. jadi disini aku ingin ingatkan kau,kau dan juga kau

"jalan apa pun kau ambil kita tetap jumpa dihujungnya(mati)"

tapi adalah tugas manusia untuk megingatkan. jadi ingatkan. bukan arahkan atau ubahkan. sebab aku bukanlah satu manusia lalang yang bisa ditiup oleh bisikan tajam kau yang cukup halus seperti angin. jika kau temui aku tersesat di lorong hitam kehidupan. jangan berikan aku petunjuk jalan terang. tapi berikan aku kata2 berupa

"jalanlah jalan kau kerana jalan aku telah menemukan aku dengan kau(sesat)"

jika kedegilan aku menjengkelkan maka hinalah aku. kerana aku perlukan cemuhan yang akhirnya akan aku bawa jadi bekalan di sana. aku xpernah ambik kisah dengan kata2 kau kerana setiap patah kata2 kau itu mampu aku temui ditepi jalanan. kerana aku adalah pengembara kehidupan yang mencari satu erti hakiki tentang perjalanan ini. dari ceruk ke ceruk aku rasai kehidupan ini. aku adalah aku dan

"aku tidak hidup dengan pujian,dan mati dengan cemuhan"

kini kau sedar jalan yang aku ambil memang jauh menyimpang dari jalan kau. jadi? teruskan jalan kau dan aku akan teruskan jalan aku. janganlah kau jadi seperti daun yang mengikut arus,tapi jadilah ikan yang berenang bebas. dan aku harap dihujung jalan kita semua kita akan sedar yang

"hidup umpama litar dan terpulang untuk kita menjalaninya"

dan untuk penghitungan hari muka selepas mati. biarkan saja kerana tuhan maha adil dan mengasihi. kita sudah cuba yang terbaik dan itulah sebenarnya maksud kehidupan yang diberi.

................................................................................

di tujukan kepada orang-orang facebook


p/s: kepada yang kenal ketawalah sepuasnya...hahahaa

Sorry sayang

i messed up every single part,yaa..glad no one understand me. Hurm,had been really wondering whats wrong with me actualy,sorry that i can say. If you read this msg i'm really sorry..minta maaf sangat-sangat, and im so sorry for what happened..but next time, i'm not put the promise one, but...yaa..just sorry..

*haru biru

Mood Aku Down [part 3]

Sheila On 7

Dan

Dan
Bila esok datang kembali
Seperti sedia kala
Di mana kau bisa bercanda

Dan
Perlahan kau pun
Lupakan aku mimpi buruk mu
Dimana telah ku tancapkan duri tajam
Kau pun menangis menangis sedih
Maafkan aku

1
Dan
Bukan maksud ku
Bukan ingin ku melukaimu
Sedarkah kau di siniku pun terluka
Melupakanmu menepikanmu
Maafkan aku

2
Lupakanlah saja diriku
Bila itu bisa membuatmu
Kembali bersinar
Dan berpijar seperti dulu kala
Caci-maki saja diriku
Bila itu bisa membuatmu
Kembali bersinar
Dan berpijar seperti dulukala

ulang 1, 2 & 2

9.3.10

Aku Kau & Dota [part 6]

assalamualaikum, cuti aku yang lama,bosan pulak tinggal rumah sendiri-sendiri, sebab keluarga pergi Pulau Mabul di Semporna sana,..erk? ni bukan cerita dota cuma aku yang sibuk tulis pasal benda ni.. tadi aku tengah tension study dota..haha,sapa tidak tension kalau asyik kalah jak sepanjang hari ? jadi untuk game terakhir aku niat,kalu kalah juga aku stop main dota 3 bln[sungguh, tidak tipu, bohong sahaja]then aku pun main DotA, satu risiko tinggi yang diambil disitu. Haha, main punya main. Lagi tension, arghhh!!! Ada 2 noob, satu Clinkz, lagi lagi Doom.. zzzzz.. tidakkan mau main satu game lagi? Jadi, aku main jak game ni..aik, tetengok, tadaaaaa!! Menang! Game yang agak lama, sejam lebih, 4v5, tableturner, Haha happy sangat2!

Untuk pengetahuan semua DotA ni adalah custom map Warcraft 3 Frozen Throne dikembangkan oleh IceFrog dan Cloud.. Ermm, aku pun tidak kenal dorang. Tapi memang addictive abis. Bagi kebanyakan student, game nilaaa yang jadik perosak life dorang. Bagi Pasagan yang tengah bercinta ni la yang jadi punca perpisahan dan pergaduhan mereka. Main 3-4 jam sehari, selalu-selalu main 24jam sehari xD. Memang game nampak macam bodoh jak, tapi nikmat main tu bila chemistry dalam team tinggi cam buat benda tu haha.. (ehem2). Jadi pandai2 kontrol diri, aku pun main jua, tapi ndadala sampai jadik hamba Garena.

Berikut adalah fakta2 menarik pasal dota :
IceFrog yaitu orang yang buat map DotA dah dapat kerja dengan syarikat game. Heroes of Newerth tu game dia yg tolong buat. Jadi jangan pandang rendah industri gaming!

Dunia Orang Tanpa Awek? Tiadala, ni mitos jak.. aku ade awek.. haha,

GL & HF = Get Life and Have Friends? tiadala, dekat garena banyak juga kenal kawan yang blajar oversea dari Universiti lain, kalo pandai kontrol, life tua ada jak, jangan jadi addiction suda.

DotA bukan untuk perempuan? Haaa ni betol, perempuan tia payah main, buang masa xD

Pro DotA= Pro Gamer? xjugak, sebab banyak lagi game yang lagi susah dari DotA bagi aku. Unreal Tournament, FIFA 10, Guitar Hero.. tu semua satu field yang lain dari DotA.

Pro DotA = Lelaki macho? Nop, kalo aku betul rrr. Setakat pandai DotA tia payahlah mau kagum dengan diri. Kalo hafiz Al-Quran ndak apa juga!

Baca al-Quran lebih baik dari DotA? Haha! , betul la nie.. mengikut ujikaji aku, satu game dota sama ngan 10 ms al-Quran… zzzz… T_T

Dota kayu ukur cinta? BETUL!! Kalau lelaki tu layan msg kau masa dia tengah Dota, dia memang sayang kamu! Haha,ym ka apa2 ka, betul, aku ndak penah layan waktu maen DotA. Kalau mau main aku main lewat2 malam, ataupun awal2 pagi. Baru tiada orang kacau. XD Heehee..

Lastly, nothing to say, just baca Bismillah sebelum main Dota. Ingat mamak bapak dekat rumah, dan main! Waktu main fokus bebetul, biar menang, baru puas hati. Kalau kalah, risiko untuk main sekali lagi amat tinggi. Haha, pastu kalau 2nd game kalah jugak, konfem hilang semangat mau buat kerja ka apa ka. Pastu mainlaa game ke-3, tetengok menang. Heeee!! Happy, pastu menyesal balik mata dah hitam macam MacCha.. zzzzzz… Sekian, wassalam…

[sebab masa yang terhad, images/gambar/photo akan diupload kemudian]

dedicated quotes

The reason it hurts so much to separate is because our souls are connected..
~Unknown~

Dream as if you'll live forever, live as if you'll die today.
~Unknown~

Betul tidak ?

Oleh sebab bosan yang melanda diriku di pagi ini dan sebab tiada apa mahu dibuat so i was looking for stuff to blog about online.... then i realized that this blog is starting to lose it's meaning.. it's becoming too much of me and me alone...hurmm

So.. i found this somewhere and decided to share it with the world (after puspa gave me one bomb about problems with guys).. oh wth i'll share it anyway.. =D this is what my sister sent me....

The problems with GUYS :

If u TREAT him nicely, he says u are IN LOVE with him;
If u Don't, he says u are PROUD .
If u DRESS Nicely , he says u are trying to LURE him;
If u Don't , he says u are from VILLAGE .
If u ARGUE with him, he says u are STUBBORN ;
If u keep QUIET , he says u have no B RAINS .
If u are SMARTER than him, he'll lose FACE ;
If he's Smarter than u, he is GREAT .
If u don't Love him, he tries to POSSESS u;
If u Love him! , he will try to LEAVE u.
If u don't make love with him., he says u don't Love him;
If u do !! he says u are CHEAP.
If u tell him your PROBLEM , he says u are TROUBLESOME ;
If u don't , he says that u don't TRUST him.
If u SCOLD him, u are like a NANNY to him;
If he SCOLDS u, it is because he CARES for u.
If u BREAK your PROMISE, u Cannot be TRUSTED ;
If he BREAKS his, he is FORCED to do so.
If u SMOKE , u are BAD girl;
If he SMOKES , he is GENTLEMAN ...
If u do WELL in your exams, he says it's LUCK ;
If he does WELL , it's BRAINS .
If u HURT him, u are CRUEL ;
If he HURTS u, u are too SENSITIVE !!

Jadi aku pun terfikir.. kenapa banyak betul?ah, abaikan.. so here's one for the guys to all gurls..